TO TREDOBBELTE MESTRE I DEBUT


De danske nationspladser til OL blev afgjort efter World Cuppen i tyske Albstadt 22. maj. For damernes vedkommende var pladsen længe sikret. En 2015 sæson med en række topplaceringer som sejr i Cape Epic og World Cup-løbet i Val di Sole for Annika Langvad gjorde det i realiteten kun teoretisk muligt for de bagved liggende nationer at tage en plads fra Danmark. Endnu en sæsonåbner med sejr i Cape Epic og World Cup-løbet i Cairns slog fast at den plads ville holde helt til 22. maj.

For herrerne var det anden sag. Længe lå Danmark på vippen til at ryge ud af det gode selskab. En fornem forsårssæson af Simon Andreassen bidrog godt til pointregnskabet og allerede inden sidste kvalifikationsløb i Tyskland var én plads i hus. En plads der i allerhøjeste grad var grundlagt af en anden AimHigh-rytter, den danske mester Sebastian Fini Carstensen, der har været den absolut mest pointscorende rytter i de to sæsoner kvalifikationen er løbet. Udtagelsen stod mellem de to og selvom Sebastian har rykket sig år for år i U23-klassen er Simon et mulehår foran og fik billetten til Rio. Når en 4. plads i den første World Cup i Cairns, en sejr i den tyske Bundesliga og en 6. plads i World Cuppen i La Bresse for Sebastian Fini ikke rækker til en OL-udtagelse vidner det om et højt nveau hos de unge danske ryttere.

Simon Andreassen kører sin første sæson som U23/Elite-rytter og selvom det har været en imponerende start for Simon er der absolut ingen forventninger til resultater hos Specialized-rytteren. Selvom Simon har mødt eliteklassens hurtige ryttere ved enkelte lejligheder bliver OL et andet løb hvor de bedste vil være top-motiverede og klar. Alligevel er en placering langt fremme i feltet ikke urealistisk for Simons vedkommende. Dels fordi det er en rute der passer ham godt og dernæst pga. af kvalifikationssystemet. Frankrig og Schweiz er disciplinens sværvægtere og huser begge ryttere der snildt kunne fylde top 10. Der gives dog maksimalt 3 pladser til de 8 bedste nationer og feltet vil derfor være delvist renset for flere af verdens bedste ryttere. Dette er gældende i både herre og dameklassen. Det kan virke skørt, men det er der meget der er omkring verdens største sportsbegivenhed. Under alle omstændigheder er Simon med for i første omgang at lære. Hans fulde potentiale vil vi formodentlig skulle vente til 2020 med at se.

I dameklassen er der større forventninger til Annika Langvad. De absolutte storfavoritter i damernes løb er schweiziske Jolanda Neff, Pauline Ferrand-Prevot, Gunn-Rita Dahle Flesjaa og Catharine Pendrel. De sidste 4 år har de fordelt World Cup og VM-titler imellem sig med enkelte krummer til et par andre ryttere. Med sidste års World Cup-sejr meldte Annika sig på banen som en af disse outsidere til en medalje. Efter første halvdel af 2016-sæsonen ser det anderledes ud. To yderligere World Cup-sejre og en sølvmedalje til EM sender hende absolut højere op på favoritlisten. Jolanda Neff er utvivlsomt stadig storfavorit. Sygdom i ugen op mod sidste World Cup i Frankrig efterlod Annika kæmpende for at bevare den samlede føring i World Cuppen. Efter 3 ugers pause og genoptræning bliver næste opgave marathon-VM hvor vi får at se om Annika har genfundet noget af den storform hun havde i maj. Én ting er dog sikkert: kan finde den form i august vil hun være et godt bud på en medalje.

OL vil for både Annika og Simon være ukendt territorie. Annika havde kvalificeret sig i 2012 men måtte melde fra pga. en skade. Fælles for både Simon og Annika er at de begge har trukket en regnbuetrøje over hovedet tre gange i deres karriere hvilket taler til deres fordel i Rio.

Én ting er sikkert – vi sidder klistret til skærmen 20-21 august!

Featured Posts
Recent Posts