PEAK PERFORMANCE


Udstyret er optimeret, serviceret og klar til sæsonens store mål. Træningstimerne fylder efterhånden godt i excel-arket og de sidste hårde træningspas kan øjnes forude. Og hvad så? Hvilken strategi skal man vælge under nedtrapningsperioden for at opnå de bedste forudsætninger og en egentlig formtop? Vi giver her et par generelle tips til hvordan en nedtrapning kan gribes an. Vi skal dog med det samme gøre opmærksom på, at selvom principperne er ens for alle skal man tage højde for sit nuværende niveau, træningshistorik, alder etc. Derfor er der (desværre) heller ikke én bestemt skabelon man kan følge. Som med både udstyr og ernæringsstrategier anbefaler vi, at man eksperimenterer og afprøver sin strategi i en mindre vigtig konkurrence eller træning inden sæsonens store dag oprinder.

Træningsintensitet: Der er ingen grund til at skære træning med høj intensitet væk under nedtrapningsperioden. Tværtimod! Hvis du er vant til at træne med høj intensitet har din krop godt af at du holder fast i denne intensitet selvom du er i nedtrapningsfase. Formålet med nedtrapningen er at reducere den samlede belastning. Det kan gøres ved at skrue på forskellige knapper og den knap hvor der står ”træningsintensitet” kan man med fordel være så godt som uberørt.

Træningsfrekvens: Da intet tyder på, at man kan ”hente” noget ved at nedsætte antallet af træningspas i løbet af ugen/ugerne frem mod sit sæsonmål, behøver man ikke tilstræbe dette. Dog vil nogle formentlig opleve, at deres ”konkurrence-sult” stimuleres af en reduceret træningsfrekvens i den sidste tid.

Træningsvolumen: Den samlede træningsvolumen anbefales reduceret med 40-60% sammenlignet med volumen umiddelbart før nedtrapningsperioden. Igen skal man dog igen tage højde for træningshistorik, niveau og individuelle forskelle.

Længden af nedtrapning: Igen igen (Ja - vi ved det godt!) bliver man nødt til at tage højde for niveau, træningshistorik og individuelle forskelle. En periode på én til to uger er som regel rigeligt. Som tommelfingerregel kan man dog sige, at jo højere/større ens træningsbelastning er inden nedtrapningsperioden desto bedre bliver resultatet af en nedtrapning også. Hvis man i sin daglige træning er vant til at træne 6 timer/uge er det langt fra nødvendigt at trappe ned 14 dage før sin konkurrence. Har man derimod nået et niveau, der muliggør en træningsuge på 25 timer/ugen, kan det være nødvendigt med en længere nedtrapningsperiode for at blive fuldstændig frisk og opnå en egentlig formtop.

I AimHigh anbefaler vi alle, uanset niveau, at inkludere en smule intensitet i sin træning dagen inden konkurrence. I cykelsporten omtales dette ofte som en ”ben-åbner” og kan være alt fra et par korte accelerationer til et længere interval omkring syregrænsen. For den velforberedte atlet er det på ingen måde gavnligt for kroppen, at være inaktiv og en såkaldt ”ben-åbner” holder kroppen i gang og efterlader samtidig plads til, at man kan opbygge den friskhed, som gerne skal være tilstede når startskuddet lyder.

Afslutningsvis må konklusionen være, at tiden på landevejen eller i løbeskoene skal nedsættes, hvilket primært gøres ved kortere træningspas. Men der er ingen grund til at smide sig på sofaen hele ugen frem mod konkurrence. Hvis du er vel forberedt har din krop godt af at røre sig. Og dermed kan vi ligeså godt også nævne, at den forsømte træning hverken kan eller skal indhentes de sidste par uger op mod konkurrence !!

God fornøjelse !

- AimHigh

Featured Posts
Recent Posts