GÆSTEBLOG – PATRICK OLESENS TOUR DE LUXEMBOURG


Patrick Olesen kørte et flot Tour de Luxembourg i sin anden sæson for Trek-Leopard på trods af at den unge dansker ikke selv var helt tilfreds. Læs om hans forberedelser egen evaluering af løbet, samt forventninger til de kommende løb her:

Forberedelse: Min forberedelser til løbet, forløb nærmest perfekt. Jeg havde en god træningsuge inden det gik løs med landsholdet i Tjekkiet, hvor det også gik godt.

Der var to dage mellem dette løb og Luxembourg, og derfor var det for mig vigtigt at holde kroppen i gang, så den kunne præstere allerede på prologen. Måden jeg holder mig i gang på samtidig med at restituere, er at køre nogle korte intervaller, selv på rulle dagene. Det var fx i dette tilfælde 2 min max og 5 min medium dagen inden prologen.

Forventninger: Min forventninger til løbet, var resultatmæssigt ikke kæmpe store. Jeg kom med en god selvtillid fra Tjekkiet, og havde håb om at vise mig frem på bedste vis. Det kunne fx være i udbrud eller en indlagt konkurrence.

Prologen 2,67 km: Vi kørte om morgenen en stille tur for at få tiden til at gå, samtidig med at vi fik rullet benene lidt igennem. Prologen startede kl. 19.00 om aftenen, så det godt være svært at få tiden til at gå inden starten. Inden selve starten på prologen kørte jeg den stille og roligt i igennem for at forberede mig mentalt på hvilke linjer jeg skulle køre, hvor meget fart jeg skulle køre med i svingende osv.

Jeg havde i fællesskab med Rune lagt en ny strategi for opvarmningen. Den bestod i de nye metoder som Aimhigh har undersøgt, som viste at med moderat opvarmning ville det have større effekt på korte distancer.

Jeg kørte 20 min opvarmning med et godt pace under medium. Mit fokus lå desuden på at holde benene i gang så tæt på start som muligt. Denne opvarmning laver jeg ikke normalt, men det virkede faktisk helt optimalt for mig på dagen.

Selve ruten foregik i Luxembourg indre by opad et 400 m langt , stejlt brostensstykke.

Af sted gik det. Jeg var meget motiveret og kom godt i gang. På det stejle stykke af stigningen var fuldt af mennesker, så selvom man lå i syrebad, hjalp jubelråbene en til at holde farten oppe. En god oplevelse og en af de fedeste prologer jeg både har set og kørt. Vi slutter inde midt på hovedtorvet i indre by.

Tiden blev 4:20. På en 68 plads. 22 sek. efter vinderen Adrien Petit. For mig var det vigtigt at se afstanden mellem vinderen og jeg selv, da jeg herved kan se hvor langt jeg er fra hvor det er sjovt., samt hvor meget forbedring jeg har haft i forhold til sidste år. Kørte bl.a. 3 sek. langsommere end den senere vinder af løbet Linus Gerdemann. På mine watt kunne jeg også se at det ikke var en dårlig præstation jeg havde lavet i forhold til min størrelse på 59 kilo.

1.Etape. 212 km. Den nemmeste etape på papiret, men stadig med 2000 højdemeter. Man kunne allerede fornemme i startboksen at det ville blive en dag uden stress. Første angreb blev også til første udbrud, og allerede efter kort tid, lå vi og hyggede os i feltet. Det var stegende hedt denne dag, så for mig gjaldt det om at få drukket og spist en masse for at være klar til de kommende dage der lå. Etapen var resten af vejen en kedelig fornøjelse i feltets slipstrøm. På omgangene blev der kørt stærkt og Greipel tog en sikker sejr i spurten. Dagen bød på 5:30 i sadlen og ingen tidstab i klassementet.

2. Etape. 187 km. Stegene hede gjorde denne etape til en meget hård en af slagsen. Følte stadig ikke jeg havde vænnet mig med varmen, men jeg prøvede at tage de forbehold jeg kunne; spise godt, drikke en masse, spise salte osv. Det føltes ok. Op og ned gik det hele dagen i et højt kontrolleret tempo, som stille og roligt tog kræfterne ud af benene. Vi afsluttede på en meget, meget hård omgang, som jeg glædede mig til. Kendte i forvejen de fleste af vejene, så vidste hvad der ventede. Sidder godt med i en allerede decimeret gruppe, hvor folk faldt fra som fluer. På næstsidste stigning kommer jeg desværre ind lidt for langt tilbage, hvor jeg sidder og kæmper for at lukke til frontgruppen på ca. 20 mand. Det var desværre ikke muligt, og jeg ender som nr. 37 i en gruppe 2:26 efter Linus Gerdemann som vinder. Jeg var ikke helt tilfreds med denne etape, da jeg ikke følte mig så ovenpå som håbet.

3. Etape, 161 km: Årets konge etape. Holdet havde på forhånd sagt at målet var at få mig med i udbruddet. Det var dog også min egen plan, selvom jeg var den der lå bedst til fra holdet på en samlet 39 plads. Men jeg samler ikke på 39 pladser og det gør holdet heller ikke, så hvorfor ikke prøve og vise sig frem.

I startboksen var der som den eneste dag lidt kamp om at stå først. Og i anden række stod jeg. Havde taget vores race-suit på til lejligheden, for at være mere aero, hvis nu jeg skulle være så heldig at komme i udbrud. Det gik over stok og sten de første 20 km og allerede mange var sat. Jeg holdte mig godt til og ventede til det rette moment måtte opstå for mig. Efter 28 km bliver vejen lukket af og 4 ryttere stikker. Tænker at jeg køre alt hvad jeg har for at komme op, og det gør jeg så. Kommer op sammen med Jens Debusschere. Vi køre et godt tempo de første kilometer, men feltet vil ikke rigtigt slippe os. Det ender dog med at Cult lader os køre med kort snor. En af rytterne fra udbruddet lå 13’er samlet, og vi andre lå alle også godt til. Vi får maks. 2:40 som forspring og holder kæden meget stram under hele etapen.

Det er nogle mærkelige tanker som kan poppe op i ens hoved mens man sådan ligger og lider. Tænkte bl.a. på at minde mig selv om at jeg skulle nyde øjeblikket, og det gjorde jeg. Hver en stigning stod folk og råbte mit navn ”allez Patrick ”allez Leopard” Noget som kun giver en bedre ben hen ad vejen. Især når vi nu var på hjemmebane.

Vi kommer tættere og tættere mod mål, benene bliver bedre og bedre. Med 40 km igen begynder vi at køre virkelig hårdt pres i føringerne. Det medføre at vi holder feltet stangen og med 20 km igen har vi stadig to min. Vi begyndte at tro mere og mere på at vi kunne holde hjem, men også flere begyndte at springe deres føringer over for at gøre sig klar til finalen. På hver omgang var en 21% stejl stigning som skulle passeres på en meget smal vej. Med 10 km igen har vi stadig 1 minut. Sidste gang opad stigningen tager jeg fronten og lægger pres. En colombianer kom dog flyvende udenom, i et tempo af en helt anden verden. Han kørte af sted og vi andre kørte med alt hvad vi havde. Han drev dog videre og videre væk fra os. Vi blev opslugt af feltet på 40 mand med 4 km igen og Greipel vandt spurten. De hentede colombianeren med 200 m igen. (måtte lige tjekke op på den stærke colombianer, det viste sig at han i Tour de San Luis blev 2’er samlet lige foran selveste Quintana,) Så kunne jeg bedre forstå hvorfor han kørte så hurtigt.

Fik selv klemt mig med feltet ind på et af de sidste hjul. Var helt færdig. Men en god oplevelse, og god erfaring rigere.

4. Etape, 156 km: Sidste etape. Dagen startede hårdt ud, nåede lige at få en snak med Sean de Bie som senere vandt etapen. ”Jens sagde du var super stærk i går” sagde han til mig. Wooow, det havde jeg ikke regnet med han ville sige. Glad blev jeg selvfølgelig over at få sådan et skulderklap. Efter dette kørte Sean i Udbrud og vandt senere etapen.

Der blev kørt rigtig stærkt og et stort udbrud kom af sted uden nogen specielt farlige for klassementet. Feltet gav dem 8 min inden de begyndte at køre. OG der blev kørt! Rigtig stærkt. Lå på hjul af Lotto i feed-zone, og knap havde vi taget vores pose inden en smule sidevind og opskruet tempo gjorde det hårdt ind mod omgangene. Der blev kørt stærkere og stærkere, og folk blev allerede sat på de små bakker inden omgangene. Jeg lå og havde lidt ondt af mig selv; følte egentligt at benene var tunge og dårlige.

Da vi kommer ind mod de sidste 30 km, begynder jeg dog at få hul igennem for alvor. En kort bakke på op mod 20 % skulle passeres 5 gange. Hver gang ryger nogen fra. Kommer dog med godt over indtil sidste omgang. Taber 10 meter til feltet på ca. 15 mand med Linus og de andre favoritter. Et af de huller hvor man i situationen tænker ”Luk det hul, ellers vil du fortryde det bagefter” Og fortryde det, det gjorde jeg. Tabte 11 sek. til den gruppe i mål. Kommer i mål som nr. 32. Efter det store udbrud. Slutter som nr. 25 samlet. 7’er i ungdomskonkurrencen og 4’er i bjergkonkurrencen. Ikke noget stort resultat, men et resultat der for mig personligt vidner om stor fremgang i forhold til sidste sæson. Følte ikke selv der er lang vej til hvor det sjove sker for alvor, og hvis jeg fortsætter det hårde arbejde, skal det nok komme.

Afrunding: Tour de Luxembourg er det største løb jeg kommer til at køre i år, da Danmark rundt desværre falder sammen med Tour de Alsace. Det er dog altid en stor oplevelse at være en del af sådan et løb. Det gør mig stærkere, og giver mere erfaring som jeg kan bruge senere hen. Ser med god motivation frem til de kommende strabadser; Næste torsdag går det løs igen med et 2.2 løb i Østrig, inden DM d. 28 i Rønde afslutter første del af sæsonen. Dernæst venter en kort pause før sæsonens næste store mål står for døren.

Håber i fandt det interessant at læse en lille beretning fra et af mine løb.

//Patrick

Tags:

Featured Posts